De la Trinitat Vella… al gran germà?

L’Ajuntament de Barcelona planeja posar càmeres de vídeo vigilància a alguns carrers de Trinitat Vella. L’excusa són els petits robatoris i el tràfic de drogues, però el resultat pot ser tot un veïnat controlat i espiat per l’Administració en nom de la seguretat.[@more@]

La notícia sortia fa uns dies als diaris, i a la revista Barrio ja se’n feien ressò en el número d’abril. Com ve sent habitual, la justificació d’aquesta mesura excessiva de control social són els petits robatoris i el tràfic de drogues que es denuncia en alguns carrers de la Trinitat, sobretot al voltant de l’antiga presó de joves.

Però si bé la mesura recull aplaudiments entre comerciants i part de veïnat i entitats, també hi ha veïns i veïnes que denuncien que on més es notarà és en la coartació de la llibertat. Una llibertat que estarà sempre sota vigilància, enregistrada, i que servirà per poder sancionar i atacar altres conductes, com per exemple, enganxar cartells, acció que res té a veure amb la justificació esgrimida per la instal·lació de càmeres però que en pot sortir molt perjudicada. Aquestes persones denuncien, doncs, que l’agitació social, sobretot si és crítica amb el pensament únic, patirà directament aquesta mesura de control i posterior repressió.

Fet i fet, és prou irònic que la instal·lació de càmeres a Barcelona comencés a la Pl. George Orwell, autor del llibre "1984" on descriu, precisament, la bogeria d’una societat abocada al control social a través de càmeres instal·lades a tot arreu, convertint el món en una xarxa controlada pel Gran Germà, que tot ho vigila. El llibre va ser escrit el 1948 (fet que va portar a triar el títol del llibre precisament per la inversió dels dos últims números de la data), i ara, 61 anys després, i 25 després segons el títol, cal preguntar-se si segueix sense ciència-ficció o és la més crua realitat.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.