“Informar no és cap delicte”

Manifest per l'absolució de l'Albert, fotògraf que serà jutjat per una acció de denúncia on exercia la seva tasca professional.

[@more@]

L'Equip editorial del "Sant Andreu Informa't" ens adherim a aquest manifest per la llibertat d'expressió, com a companyes de feina i d'amistat de l'Albert.

Informar no és cap delicte
Per la Llibertat d'Expressió i l'Absolució de l'Albert

El passat 19 de maig de 2005 l'Albert Garcia Gallego, fotògraf del barri de Sants, membre de La Burxa i de Barrisants.org, col•laborador de mitjans com El Punt,
Vilaweb, Diagonal, La Directa, i afiliat al Sindicat de Periodistes de Catalunya, va ser detingut per la secció número 6 de la Brigada Provincial d'Informació
de la Policia Nacional.

En aquell moment, tant el detingut com el seu advocat en cap moment van ser informats de quins fets van motivar la detenció, exceptuant una declaració
informal d'un dels policies en que s'afirmava tenir una empremta seva vinculada a un fet ocorregut feia any i mig. No va ser fins al dia següent, quan va passar a disposició judicial, que es va saber l'acusació policial: violació de propietat professional, coaccions, amenaces i danys. Després de declarar davant la jutgessa, el jove va sortir en llibertat amb càrrecs. El jutjat de Guàrdia havia mantingut coaccions, amenaces, i danys.

La detenció feia referència a una acció pública de denúncia que es va realitzar al febrer de 2004 a la seu de la constructora Integral de Aparcamientos S.A. arrel de les amenaces que van rebre els i les habitants d'una casa okupada del barri de Sants sesprés que dita constructora comprés la finca. L'Albert, com en moltes altres ocasions, va ser-hi present fent fotografies. La policia basa la seva detenció en una empremta trobada en una octaveta que es repartí en aquella acció.

Havent passat més de dos anys de la detenció, la data el judici serà el proper 12 de juliol. La petició fiscal és de 1 any de presó per coaccions, 18 mesos de pena multa per danys i una indemnització de 660 euros. A més, en els darrers sis mesos, l'Albert ha rebut constants pressions i intimidacions de mans del Cos de
Mossos d'Esquadra, no només durant l'exercici de la seva feina, sinó també en la seva vida privada. Per aquest motiu, s'ha presentat una querella que ja s'ha
acceptat a tràmit.

Davant d'aquest judici, volem manifestar la nostra preocupació vers determinades actituds policials de coacció cap a la llibertat d'informació, així com el nostre ple recolzament cap a l'Albert. Ens trobem davant d'un dels darrers casos d'assetjament policial de la Brigada d'Informació cap a professionals de la
comunicació vinculada als moviments socials, assetjament que en cap cas hauria de ser ratificat judicialment. Per tot això, demanem l'absolució d'Albert Garcia Gallego.

Barcelona, juny del 2007.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.